Een goed milieu begint bij je buurman

Is ons stikstof-probleem nou echt zo groot? En zo ja, wat kunnen we er dan aan doen om het probleem op te lossen?

In ''gewone mensentaal'': Stikstof is iets dat we allemaal uitstoten en het zit in onze adem, poep en pies. Zelfs als we dood zijn en ontbinden geven we de natuur nog een portie stikstof. Stikstof is dus eigenlijk iets heel natuurlijks, maar uiteraard moet je er in de natuur ook niet teveel van hebben.

Vroeger toen we alle bossen nog niet hadden gekapt ''ademden'' de bomen onze stikstof in en gaven ons daar weer zuurstof voor terug. Ook gezonde oceanen nemen stikstof op en geven zuurstof terug.

Maar natuurlijk moeten we realistisch zijn en weten we allemaal dat uitlaatgassen van verkeer en industrie ook massaal stikstof uitstoten.

HET STIKSTOF-PROBLEEM IS ER DUS WEL, MAAR HET IS OOK MINDER GROOT DAN WAT ONS WORDT WIJS GEMAAKT!

''Mensen'' zoals Tjeerd de Groot (uiteraard D66) en de zelfingenomen Frans Timmermans proberen ons zowel op landelijk als op EU niveau bang te maken voor wat gaat komen. Maar 98% van wat er ''komt'' wordt bepaald door de natuur zelf en die cyclus loopt al zolang als de aarde bestaat.

20.000 jaar geleden stond de zeespiegel 120 meter lager dan vandaag en grote delen van Europa waren bedekt met ijs.

Maken we vanaf die periode een simpele rekensom dan zien we dat sinds toen de zeespiegel dus IEDER JAAR gemiddeld  6 milimeter is gestegen. Logisch dus dat er aan het eind van deze eeuw nogeens een slordige 60 cm bij zal zijn gekomen.

En (niet om jullie bang te maken, maar gewoon een feit) de zee zal nog 60 meter stijgen omdat de komende eeuwen alle ijskappen zullen smelten. Maar geen hoofdpijn daar over want de kans dat je dat meemaakt is 0  of je moet nog een levensverwachting van 70.000 jaar hebben.

En uiteraard is de uitstoot van bedrijven als Tata Steel slecht, net zoals alle uitlaatgassen van auto's, vliegtuigen, schepen en treinen dat zijn.

En uiteraard is ieder ''grammetje'' zonne-energie  welkom en zouden we beter kunnen inzetten op zonnepanelen op ALLE daken en isolatie van alle panden dan dat we helemaal in de stress schieten door al die doem-scenario's die de eerder genoemde zelfbenoemde klimaat-experts  als onze toekomst zien.

MAAR WAT JE OOK DOET, OP HET MOMENT DAT JE EEN WINDMOLEN MAAKT DIE ZO KORT MEEGAAT EN DIE BOVENDIEN ZO MILIEU-ONVRIENDELIJK WORDT GEMAAKT DAT HET MEER KOST DAN DAT HET OPLEVERT....... DAN BEN JE PAS DOM BEZIG!

En dan hebben we het niet eens over de ''horizon vervuiling'' en de geluidsoverlast van de wieken. En UITERAARD staan ze wel bij Almere en Zierikzee maar NOOIT bij Wassenaar of Aerdenhout!

MAAR WERKEN AAN EEN BETER MILIEU IS ALTIJD GOED DUS ALS  ONZE BUREN ALLEMAAL HUN BESTE BEENTJE VOOR ZETTEN......  DAN DOE JIJ TOCH OOK MEE?

Gooi niets weg in de natuur of op straat en als je iets ziet liggen raap het dan gerust op en gooi het waar het hoort.

Ga niet in discussie met een ASO die het wel doet want dat heeft geen enkele zin. Die paar ASO's zullen er altijd zijn en daar doe je nu eenmaal niets aan.

Hoezo een probleem in Nederland?

Was het overal maar zoals bij ons!